Homeopathische middelen

Homeopathische middelen kunnen van allerlei grondstoffen zijn gemaakt. Voor vrijwel alle menselijke kwaaltjes zijn er homeopathische middelen. De meest gebruikte bronnen zijn bloemen, planten, wortels, bomen, vergiften, mineralen en metalen. En soms insecten. Hahnemann gebruikte de kleinst mogelijke hoeveelheid van een stof om een genezend effect te bewerkstelligen. Dat deed hij om bijwerkingen te minimaliseren. Hij besefte dat hoe sterker een stof verdund, hoe beter het resultaat was, mits de oplossing bij elke verdunning krachtig werd geschud (een proces dat wel succussie wordt genoemd). Het klinkt tegenstrijdig, maar hoe minder van de oorspronkelijke stof in het middel aanwezig is, hoe sterker de werking en potentie ervan.
Het proces van een middel verdunnen om het effectief te maken heet potentiëren. Allereerst wordt een alcohol-/wateroplossing van de grondstof gemaakt. Dit is de oertinctuur. Dit extract wordt verdund tot de wenste potentie. De belangrijkste potenties worden aangeduid met D, C en M: D staat voor een oplossing van 1 druppel oertinctuur op 9 druppels water; C voor een oplossing van 1 druppel oertinctuur op 99 druppels water en M voor een oplossing van 1 druppel oertinctuur op 999 druppels water. Een C1-potentie bestaat uit 1 deel op 99 delen water. Een C2-potentie wordt gemaakt door 1 deel van de C1-oplossing te verdunnen met 99 delen water. De gebruikelijkste potenties zijn C6, C12 en C30.

Wanneer de vereiste potentie is bereikt, worden een paar druppels van de oplossing aangebracht op melksuikertabletjes. Deze moeten droog worden bewaard, uit de zon. Zelfmedicatie worden de C30-potenties geadviseerd, omdat ze algemeen verkrijgbaar zijn. Raadpleeg voor het beste resultaat een homeopaat. Afhankelijk van het eerste consult en het probleem in kwestie kan deze een hogere potentie voorschrijven. Dat zal vooral het geval zijn bij aandoeningen met een sterk emotioneel of mentaal karakter.

Gebruik van de middelen

Bij oraal gebruik van homeopathische middelen kunt u kiezen uit diverse vormen die verkrijgbaar zijn bij een (homeopathische) apotheek. De tabletjes zijn vaak ook te vinden bij drogist of natuurvoedingswinkel.

Homeopatische tabletten

Dit is de meest voorkomende vorm. Zuig of kauw licht op de homeopathische tabletten tot ze helemaal zijn opgelost. Dat is meestal na enkele minuten. Tabletten zijn ideaal voor volwassenen en oudere kinderen. Zachte tabletten vallen direct uit elkaar wanneer deze u deze op de tong legt. Ze zijn ideaal voor kleine kinderen, baby’s en ongeduldige volwassenen die geen zin hebben om erop te zuigen of te kauwen. Korrels zijn kleine, ronde, harde pilletjes. Het duurt soms langer voor ze in de mond zijn opgelost dan gewone tabletjes. De korrels zijn vaak te vinden in homeopathische eerstehulpdozen, omdat ze kleiner zijn dan tabletten en beter in een klein flesje passen. Homeopathische middelen zijn het best verkrijgbaar in tabletvorm. Korrels zijn kleine tabletjes die in de mond langzaam oplossen. Handig voor de homeopathische EHBO-trommel.

Homeopatische poeders

Poeders worden door homeopaten vaak voorgeschreven voor een behandeling met een middel van hogere potentie (met name C200 en hoger, of M1 en hoger) in een enkele dosis of meerdere doses. Ze zijn verpakt in papier en lossen direct op de tong op. U kunt een tablet simpelweg verpulveren door het in papier te verpakken en er met de rug van een metalen lepel op te tikken. Vouw het papier met het verpulverde tablet tot een trechter en giet het poeder zo in de mond, waar het direct wordt geabsorbeerd. Deze methode is geschikt om kleine kinderen of baby’s in een noodsituatie het middel toe te dienen, en voor kinderen die geen tabletten willen slikken. Een zware verkoudheid is een acute aandoening die behandeld kan worden door elke 1 of 2 uur een tablet te nemen.

Frequentie van innemen

Na het uitkiezen van het middel moet u bepalen hoe vaak u het middel inneemt. Het voornaamste criterium hiervoor is of de aandoening acuut of chronisch is (acute aandoeningen zijn kort en hevig, terwijl chronische aandoeningen lang duren en geleidelijk beginnen). Neem bij een acute zoals letsel of maagproblemen voor de eerste zes doses om het uur of om de twee uur een tablet (minder als de toestand voor die tijd verbetert). Is de toestand na zes doses nog niet verbeterd, ga dan door met twee- tot driemaal per dag één tablet tot de symptomen verdwijnen. Zodra er verbetering optreedt, moet u meteen stoppen met de behandeling. Bij chronische aandoeningen, zoals een spastisch colon, chronische vermoeidheid, artrose of depressiviteit, neemt u tweemaal per dag één tablet tot de toestand verbetert. Is dat het geval, dan moet u direct stoppen met de behandeling. Het klinkt misschien vreemd om te moeten stoppen met de behandeling zodra verbetering optreedt, want bij reguliere medicijnen, zoals antibiotica, moet altijd de hele kuur worden afgemaakt. Bij een homeopathische behandeling heeft echter geen nut om door te gaan wanneer er verbetering is opgetreden. Merkt u geen of slechts een heel geringe verbetering terwijl u het middel voldoende tijd hebt gegeven om te werken, probeer dan iets anders. Houd altijd zo veel mogelijk rekening met uw constitutiemiddel. Het vinden van het juiste middel is vaak een kwestie van uitproberen.

Wel doen

 • Eet of drink 20-30 minuten voor en na het innemen van het middel niets.
 • Gebruik een homeopathische tandpasta als calendula, want deze is vrij van stoffen die het middel mogelijk tegenwerken.
 • Bewaar het middel op een koele, donkere plaats.
 • Kijk voor gebruik wat de uiterste houdbaarheidsdatum is.
 • Bewaar tabletten buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Niet doen

 • Slik het tabletje niet door; zuig tot het is opgelost.
 • Rook niet en drink geen koffie tijdens de behandeling.
 • Eet geen pepermuntjes, mentholsnoepjes en dergelijke, want deze kunnen de werking van het middel beïnvloeden. Poets dus ook niet met tandpasta waaraan pepermunt of menthol is toegevoegd.
 • Gebruik geen etherische kamfer-, eucalyptus-, menthol-, rozemarijn- of pepermuntolie.
 • Raak de pillen niet aan. Tik de tabletjes altijd in het deksel, want het zweet van uw vingertoppen of handpalm kan het middel eerder absorberen dan uw mond.
 • Doe een halfuur voor en na het innemen van het middel geen parfum of aftershave op.
 • Bewaar het middel niet in de buurt van sterk geurende parfums of etherische olie.